Bogoslužna barva cvetne nedelje je rdeča – kraljevski škrlat. Na začetku maše je blagoslov zelenja in oljčnih vej v spomin na Jezusov vhod v mesto Jeruzalem, ko so ga množice navdušeno pozdravljale z vzkliki: "Hozana!" V hebrejščini to dobesedno pomeni "pomagaj vendar", kasneje pa so tako vzklikali v pozdrav Bogu in tudi kralju. Večina Judov je pričakovala Mesija, ki bo z vojaško silo pregnal rimske okupatorje in obnovil Izraelovo kraljestvo v slavi, kakor jo je imelo za časa kralja Davida. Jezus pa jim je prav kmalu dal jasno vedeti, da nima tega namena, da noče biti kralj po njihovem okusu, zato se je navdušenje množice čez nekaj dni sprevrglo v sovraštvo: "Proč z njim! Križan naj bo ! "

Jezusov resnični kraljevski škrlat je kri njegovega prebičanega telesa. Sovraštvo Judov do tega neprijetnega Mesija je tolikšno, da zahtevajo njegovo smrtno obsodbo pri osovraženem rimskem oblastniku, ker ga sami ne morejo umoriti. Tudi med nami se dogaja, da se povežemo z ljudmi, ki so nam zoprni, samo da bi uničili nekoga, ki se nam je zameril.

Bogoslužje cvetne nedelje ima dvojno vsebino. Prva je slavnostna, izraža veselje in navdušenje. Govori nam, naj tudi mi v duhu razgrnemo svoj plašč na pot, po kateri gre Jezus. V drugem delu beremo Kristusovo trpljenje. To branje naj da vsebino vsem dnem prihodnjega velikega tedna. Vzemimo si doma vsak dan nekaj časa in preberimo del pripovedi o Jezusovem trpljenju: V ponedeljek vse, kar se je dogajalo na Oljski gori. – V torek vse o Judovem izdajstvu. – V sredo vse o Petrovi zatajitvi. – V četrtek vse o zadnji večerji. – V petek sodba, križev pot, križanje in smrt. – V soboto vse o pokopu.

{jwpics cat_1;6}