V nedeljo, 18. 6. se je praznovanje pričelo s procesijo izpred samostanskega dvorišča, ob pritrkovanju na farne zvonove. Slovesno maša v naši župniji ob godu sv. Vida kateremu je posvečena naša farna cerkev v Vidmu je daroval p. Rufin.
Po maši je sledil blagoslov kipov sv. Klare in sv. Frančiška, ki stojita ob dovozu na samostansko dvorišče.
Zahvala za organizacijo in izpeljavo dogodka gre tudi občini Videm in društvom naše občine. Tudi na to Vidovo nedeljo smo bili deležni obiska predstavnikov pobratene občine iz Bednje.
Hvala vsem za krasen dan.

Praznovanje vidove nadelja

 

video: J. Kozel

Še nekaj o svetem Vidu
Sveti Vid je bil rimski kristjan, ki je živel v 4. stoletju. Po legendi je bil mlad fant, ki je bil zelo pogumen v svoji veri in ni hotel žrtvovati bogovom rimskega imperija. Zato so ga preganjali in zaprli. Med zaprtjem je prestal številne mučenje, vključno z metanjem v vrelo olje in strupeno kačo, vse to je preživel z Božjo pomočjo. Vendar pa je na koncu bil obglavljen in tako postal mučenik za svojo vero.
Sveti Vid je zelo priljubljen svetnik v krščanski tradiciji, še posebej v katoliški in pravoslavni Cerkvi. Mnogi ga častijo kot zavetnika mladih, glasbenikov, gledališčnikov in ljudi, ki trpijo zaradi epilepsije. Ob prazniku svetega Vida se v nekaterih državah organizirajo procesije, cerkveni obredi in praznovanja v njegovo čast.