Pesem zvonov naj povezuje župnijo, da bi bili med seboj ubrani, tako kot je ubrana in spevna pesem zvonov. Naj jih spremlja ob njihovem vsakdanu, ob prazničnih dneh, spodbuja k molitvi in češčenju ter jih pospremi ob zadnjem slovesu.
V nedeljo popoldan, 27. marca 2022, je potekala slovesnost blagoslova dveh zvonov pri Sv. Vidu Videm pri Ptuju.
Ta dan bo zapisan v župnijsko kroniko kot veliki dan za župnijo in dan radosti ter veselja.Pred cerkvijo ob vznožju haloških gričev se je zbrala velika množica vernikov in drugih pomembnih gostov.

Pozdrav in dobrodošlica je bila namenjena škofu, ministru provincialu slovenske minoritske province p. Milanu Kosu, naddekanu g. Marijanu Feslu, dekanu završke dekanije g. Cirilu Čušu, vsem navzočim patrom, redovnikom in škofijskim duhovnikom, županu Občine Videm Branku Mariniču s soprogo, podžupanu Matjažu Klasincu in poslanki DZ RS Suzani Lep Šimenko, vsem dobrotnikom – botrom novih zvonov – in vsem drugim, ki so prišli od blizu in daleč.
Slovesnost se je pričela najprej pred cerkvijo, kjer so se duhovniki zbrali okrog dveh zvonov, okrašena z venci, ki so jih spletle vestne roke Društva podeželskih deklet in žena Lancova vas. Slovesnost so spremljali člani Folklornega društva Lancova vas. Z ubranim petjem so slovesnost ovekovečili pevci Mešanega cerkvenega zbora sv. Vid.
Zvonovi so že stoletja zvesti spremljevalci našega življenja, so del naše kulturne dediščine. So znanilci bogoslužja in drugih pomembnih dogodkov, pojejo pesem veselja pa tudi pesem žalosti ob slovesu. Še danes so ljudje zelo navezani na zvonove, saj so del zvočne identitete kraja in so ponos celotne lokalne skupnosti, je v svojem nagovoru povedala članica ŽPS, Petra Krajnc.
Nato je spregovoril in predstavil zvona p. Tarzicij Kolenko, pobudnik velike akcije s svojimi predanimi in delovnimi člani ŽPS in GS.
Prvi zvon-gis-540 kg-stari zvon, drugi zvon –ais-b- 380 kg posvečen bl. A. M. Slomšku in tretji zvon- cis-des-posvečen Sv. Frančišku, reši nas pandemije covida. Tako bodo tudi zvonovi spominjali na težke čase corone.
Leta 1947 sta bila posvečena dva zvonova v zahvalo Materi Božji in Martinu Slomšku za srečno vrnitev iz izgnanstva p. Danijela Tomšiča. Zaradi pogostih popravil in slabega ostrešja so se pred dvema letoma odločili za njuno obnovo. Pred njimi je bila zahteva naloga, tudi zaradi epidemije, ki je močno zaznamovala naša življenja. 24. januarja 2020 so sprejeli predlog GS, da pristopijo k uresničitvi, da večji zvon ostane, kupili pa bodo dva nova. Mali zvon se odstrani in bo morda nameščen v zvonik sv. Janža, domače znane romanske cerkve. Občina Videm je velikodušno prevzela obnovo stolpne ure.
Odločili so se za ponudbo družinskega podjetja z večstoletno tradicijo, podjetja Grassmayr iz Innsbrucka. Na nedeljo pred svečnico so člani ŽPS pri vseh mašah predstavili ta župnijski projekt vsem vernikom. Vsem gospodinjstvom so poslali zloženke s prošnjo za prostovoljni prispevek. Odzvala se je četrtina ljudi. Da se danes lahko veselijo ob tem pomembnem, morda celo stoletnem dogodku, so zaslužni predvsem botri novih zvonov. Za en zvon je prispevala gospodinja ga. Marija Kolenko, ki je kar 65 let živela za minorite in ji bodo zvonovi zvonili v spomin tudi na Ptujski Gori in v kloštru.
Sledil je blagoslov novih zvonov in maziljenje s sveto krizmo na vseh štirih straneh, kar je opravil nadškof in metropolit monsinjor g. Alojzij Cvikl. Nato so nadškof, provincial, naddekan, dekan, duhovniki in botri udarili na vsak zvon, nakar so zvonove dvignili v zvonik.
Slovesno praznovanje so okronali s slovesno mašo, ki jo je ob somaševanju sobratov daroval mariborski nadškof in nagovor zaključil s spodbudo: Naj zvonovi privabijo dobroto in usmiljenja, veselja in miru.
Ob koncu maše so se zahvalili zlatim, srebrnim in bronastim botrom s spominsko plaketo. Slovesnost je zaključil s svojim nagovorom župan Občine Videm Branko Marinič, ki se je vsem zahvalil za odlično opravljeno delo, hkrati za čuvanje kulturne dediščine. Čestital je p. Tarziciju Kolenku za spodbude in gospodinji Mariji Kolenko za 93. rojstni dan ter ji izročil darilo.
Vsi prisotni so se zbrali pred cerkvijo, kjer je čakala bogata pogostitev, ki so jo pripravile žene iz Društva kmetic Občine Videm, Aktiv žena KD Leskovec in Društvo žensk Pobrežje.
Kletarji Občine Videm so poskrbeli, da so lahko prav vsi nazdravili novima zvonovoma. Za glasbo pa so poskrbeli Veseli Jožeki in ansambel Potočnik.
Prav vsak pa je lahko daroval za pomoč vojnim sirotam v Ukrajini s prostovoljnim prispevkom in si izbral ročnodelske umetnine ŽK.
S fotografijo je vse ovekovečil Jože Kozel, program pa je lepo povezala Petra Krajnc. Druženje je trajalo do večernih ur, saj je bil prelep pomladni dan in se je radovala vsa narava ob čudovitem dogodku.
Prav na koncu pa sta v zvoniku radostno zapela nova zvonova svojo melodijo in vse prisotne pospremila na svoje domove.
Posebna zahvala:
Zahvala vsem faranom in dobrotnikom, odzvalo se je 251 dobrotnikov - gospodinjstev. Posebej zahvala botrom, brez njih bi težko, zlatih botrov je bilo 15, srebrnih 15 in bronastih 26. Tudi vsem ostalim donatorjem iskrena hvala. Občini Videm hvala za obnovo stolpne ure, gospodu županu Branku Mariniču za ves prispevek za lepo praznovanje in za nagovor pri maši. Hvala Sebastjanu Majhen in ekipi, ki je izvedla vsa dela, da zvonovi lepo zvonijo.
Zdenka Golub