V preteklih mesecih smo pri sv. Družini na Selih obhajali več prazničnih slovesnosti, ko je bilo nedeljsko bogoslužje še posebej slovesno. Z veseljem jih podelimo tudi z vami, spoštovani obiskovalci spletne strani sv. Vida.

NEDELJA SVETEGA PISMA

Zadnjo nedeljo v januarju obeležujemo nedeljo Svetega pisma. Pri sv. Družini na Selih smo jo letos počastili teden dni kasneje. Za to priložnost smo okrog oltarja pripravili razstavo različnih izdaj Svetega pisma: velike, majhne, za otroke, za študijske namene in eno zares prestižno izdajo v omejeni seriji – ročno vezano Biblijo, opremljeno z zlato obrezo in oblečeno v usnje.

Sveto mašo je daroval p. Jože Petek, slovesnost pa je obogatil selski otroški pevski zbor Lunin sij pod vodstvom Ane Murko. Posebej za to priložnost so se naučili dve novi pesmi; v eni so prepevali takole: »Naš zaklad je Sveto pismo, radi ga prebiramo. Božja nas beseda vabi, da jo izpolnjujemo.« Sicer pa otroci niso le prepevali, prisluhnili smo lahko tudi igranju na klaviature in flavto.

Z nedeljo Svetega pisma smo se tako zahvalili za dar Božje besede ter hkrati prosili, da bi mogli po njej usmerjati naše življenje in iz nje črpati moč.

»Sveto pismo kot edinstveni Božji dar človeštvu želimo postaviti v središče našega verskega in kulturnega življenja. Ne samo zaradi njene častitljive starosti in vsesplošne razširjenosti, ne samo zaradi najvišje človeške modrosti, ki je zbrana v njej, temveč predvsem zato, ker gre za knjigo Božjega razodetja. Vsak temeljni premislek o človeku, svetu in večnosti najde v tej knjigi svoj izvor ali odmev. To je edina knjiga, ki prenese besede: "Nebo in zemlja bosta prešla, moje besede pa ne bodo prešle" (Mt 24,35).« (Dar Svetega pisma, 2007)

FLORIJANOVA NEDELJA

Članice in člani Prostovoljnega gasilskega društva Sela že vrsto let ohranjajo lepo tradicijo, da se ob prazniku sv. Florijana zberejo v cerkvi sv. Družine na Selih pri praznični sveti maši, ki jo darujejo za vse pokojne in žive selske gasilce. Slovesnost je letos potekala v nedeljo, 3. maja, vodil jo je p. Jože Petek, sicer tudi sam stanovski kolega selskih gasilcev.

Gasilci so se zbrali pred tamkajšnjim gasilskim domom ter nato v slovesnem mimohodu ponesli svoj društveni prapor in kipec sv. Florijana v cerkev. Kipec so letos zaupali v roke najmlajšim predstavnikom PGD Sela – lani so se namreč odlično odrezali na gasilskem državnem kvizu.

Pater Jože se je v pridigi selskim gasilcem zahvalil za njihovo požrtvovalnost in trud ter med drugim dejal, da so gasilci aktivni na mnogih področjih in da priskočijo na pomoč ljudem v nesreči tudi izven svojega kraja. Za to poslanstvo se je treba nenehno usposabljati, in prav je, da gasilci na slovesen način počastijo svojega zavetnika, se mu priporočijo za milost in podporo ter da bi jih varoval pri njihovem odgovornem delu.

Ob koncu maše je zbrano občestvo nagovoril tudi poveljnik PGD Sela Alojz Auer. Patru Jožetu se je zahvalil za darovano sveto mašo, mešanemu cerkvenemu pevskemu zboru sv. Družine za ubrano petje in ministrantom za sodelovanje – večina od njih je tudi gasilcev. Po maši se je vesel dogodek nadaljeval s pogostitvijo v tamkajšnjem gasilskem domu.

Sv. Florijan, varuj nas časnega in večnega ognja!

PRVO SVETO OBHAJILO

 

»Bodi pozdravljen, zlati moj dan!
Duši pripravljen rajski je stan.

K angelski mizi prvikrat grem,
v srce prejeti Jezusa smem.«

 

Pozdravni slavolok pred cerkvijo sv. Družine na Selih z napisom Jezus je pot, resnica in življenje je že na daleč oznanjal vesel dogodek tega dne: nedelja, 24. maja, je bila posvečena selskim prvoobhajancem, saj je na praznik binkošti v podružnični cerkvi potekala slovesnost prvega svetega obhajila.

Selski prvoobhajanci so se na prejem sv. obhajila pripravljali pri verouku. Na praznični dan so se – vsi oblečeni v bele haljice in v spremstvu staršev – skupaj s p. Jožetom Petkom ponosno odpravili v cerkev. Ta je bila za to svečanost posebej ozaljšana še z bršljanovimi verigami.

Mašo je vodil p. Jože Petek, slovesnost pa so s sodelovanjem obogatili tudi sami prvoobhajanci in njihovi starši: z recitacijami, prinašanjem darov, prošnjami … Svečanost sta s prepevanjem polepšala tudi oba zbora: otroški Lunin sij pod vodstvom Ane Murko in mešani cerkveni pevski zbor sv. Družine, ki ga vodi Sandi Potočnik. Zakrament prvega sv. obhajila je letos prejelo osem otrok: tri deklice in pet dečkov.

Ob koncu sv. maše je sledila skupna zahvala otrok in njihovih staršev p. Jožetu za ves njegov trud, potrpežljivost in dobro voljo, ko je letošnje prvoobhajance spremljal na njihovi poti za Jezusom, z žejo, da bi svoje poslanstvo še naprej opravljal s takšno zavzetostjo in veseljem.

Po skupinskem fotografiranju je sledilo še kratko druženje staršev in prvoobhajancev v veroučni učilnici. Sladke pogostitve pred cerkvijo pa so bili po maši deležni tudi zbrani verniki, ki so se udeležili veselega dogodka za selsko cerkveno občestvo.

 

BLAGOSLOV TRAKTORJEV IN DRUGIH KMETIJSKIH STROJEV

V nedeljo, 7. junija, je na Selih potekal tradicionalni slovesni blagoslov traktorjev in drugih kmetijskih strojev. Že sam pogled na prostor okrog cerkve sv. Družine je pričal o tem, da bo ta nedelja na Selih spet praznično obarvana – okolico so namreč zasedli traktorji in drugi kmetijski stroji, ki so jih kmetovalci pripeljali k blagoslovu.

Zbrano selsko občestvo je na začetku sv. maše najprej pozdravila Rozika Murko in poseben pozdrav namenila predsedniku Strojnega krožka Posestnik Antonu Zemljaku, predsednici KS Sela Frančki Merkuš in občinski svetnici Katji Svenšek. Še posebej tople dobrodošlice in šopka cvetja pa je bil deležen p. Slavko Stermšek, ki je ob somaševanju p. Jožeta Petka opravil mašno daritev in blagoslov. Pater Slavko je bil leta 2009, ko je služboval na Selih, med tistimi, ki so dali pobudo za to srečanje.

Tudi letos so zbrani domačini in lastniki kmetijskih strojev prosili za božjo pomoč in varstvo pri delu in da ne bi doživljali nesreč. Priporočili so se sv. Izidorju, zavetniku kmetov in kmečkega stanu, priprošnjiku za dobro žetev, proti suši in za dež, ter bl. Antonu Martinu Slomšku, zavetniku kmetov, slovenskega kmetijstva in kmetijskega slovstva. Nedeljsko praznično bogoslužje je obogatil tudi otroški pevski zbor Lunin sij pod vodstvom Ane Murko in ob spremljavi Jakoba Murka na kitari.

Po maši je sledil še blagoslov traktorjev in drugih strojev, verniki pa so se v sončnem vremenu še nekaj časa zadržali na prostem, saj so na Selih tudi letos gostoljubno poskrbeli za okrepčilo vseh zbranih vernikov.

PK

(za ogled foto-galerije posameznega dogodka kliknite na fotografijo ali naslov dogodka)