Slovenska Karitas je po zadnjih podatkih zbrala 114.762,00 evrov pomoči za preživele v katastrofalnem potresu na Haitiju.

Karitas Haiti in Ameriška Karitas nadaljujeta z razdeljevanjem pomoči v enem izmed večjih taborišč Petionville Club v Port-au-Princu, za katerega je OZN zadolžila Caritas Internationalis. V tem tednu so dostavili 100 ton hrane za 50.000 ljudi, kolikor jih prebiva v tamkajšnjem taborišču. V to pomoč so že vključena tudi sredstva, ki jih je nakazala Slovenska Karitas. Članice Caritas Internationalis so doslej po svetu zbrale že več kot 45 milijonov evrov sredstev.

Infrastruktura na Haitiju je bila že pred potresom slaba. Razporejenost zalog po različnih skladiščih je sicer omogočila hiter odziv Karitas Haiti, vendar njihova količina ni zadostovala za takojšnjo oskrbo več sto tisoč ljudi. Dodatno so lahko pripeljali še 40 tovornjakov pomoči iz Dominikanske Republike in prek poškodovanega pristanišča.

Članice mreže Caritas Internationalis še naprej pomagajo z medicinskimi ekipami in hrano tudi na drugih območjih v okolici glavnega mesta in v bližnjem mestu Leogane. V prvih dveh tednih je Karitas v glavnem mestu in okolici oskrbela 25.000 najbolj prizadetih preživelih. Do razrešitve stanja na Haitiju je po oceni Caritas Internationalis še dolga pot, pomoč, ki jo zagotavlja, pa je pomemben kamen v mozaiku velikih potreb haitskih prebivalcev.

Slovenska Karitas nadaljuje z zbiranjem sredstev za pomoč prizadetim na Haitiju. Darovalci lahko nakažejo pomoč na TRR: 02140–0015556761, namen: Haiti, sklic: 8400. Posamezniki lahko 1,0 € prispevajo tudi prek SMS sporočila s ključno besedo KARITAS na številko 1919. Na sedežih župnij, v poslovalnicah Pošte Slovenije in Banke Celje so na voljo tudi položnice za namensko pomoč.


Dodatne informacije dobite na Slovenski Karitas, Kristanova ulica 1, Ljubljana, tel. 01/300–59–60, e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. in na spletni strani.


vir: www.rkc.si


{jwpics cat_1;7}