Ali je kdo med nami, ki si želi biti na vsak način bolan? Včasih si želimo zboleti, da bi nam kdo namenil več pozornosti ali da nam ne bi bilo treba opraviti kakšne dolžnosti. To res niso pametni razlogi za nemočno ležanje v postelji ali še kakšno bolj boleče prestajanje trpljenja.

Vsaka bolezen ima nek vzrok. Zdravniki navadno z našo pomočjo ugotovijo, zakaj smo zboleli. Največ o naši bolezni pa vemo mi sami, saj smo bolni mi in nihče drug. Samo jaz vem, kako zoprna je lahko alergija ali pa nadležen kašelj, ki ne neha ne podnevi ne ponoči. Samo jaz sem tisti, ki 'vzpostavi s svojo boleznijo pogovor'. Lahko sem na smrt jezen, ker sem zbolel ali pa bolezen sprejmem in počakam, da spet ozdravim.

 

Jezus vabi ljudi, da opustijo svoje včasih tako trdno zasidrane predsodke, ki ločujejo ljudi med seboj in da prepoznajo bližnjega v vsakem človeku. Vprašanje: »Kdo je moj bližnji?« Jezus obrne v vprašanje »Komu sem jaz (lahko) bližnji?« Kakor iz Božje ljubezni ni nihče izključen, tako bi tudi iz bratske ne smel biti nihče.

Tudi bolni ljudje imajo poslanstvo v svetu.