Tudi letos smo se mladi iz naše župnije odpravili na že tradicionalne duhovne vaje FRAME - Frančiškove mladine, ki so potekale od 19. do 21. marca v Kančevcih. Mladi iz vse Slovenije, ki nas združuje naš vzornik sveti Frančišek, smo skupaj preživeli zanimiv, družaben, zabaven in duhovno obogaten vikend.

Osrednja tema duhovnih vaj je bil NIHILIZEM. To je življenjski stil oziroma način razmišljanja, ki se v zadnjem obdobju pojavlja predvsem med mladimi. Gre za to, da najvišje vrednote, ki jih imamo (ljubezen, prijateljstvo, veselje, vera, družina….), izgubijo vsakršno vrednost in zato ni več nobenega smisla v življenju za katerega bi se splačalo živeti. Postane vse brezveze in takšni ljudje si želijo le še smrti. V tem vikendu smo se tako pogovarjali kaj je vzrok, da zapademo v nihilizem in kaj lahko naredimo, da to preprečimo oziroma se iz tega izvlečemo. Preko spoznavanja kaj so glavni filozofi v zgodovini razmišljali o Bogu in o odnosu med stvarstvom in Bogom, smo odkrivali kakšen odnos imamo mi do Boga, stvarstva in sočloveka ter do sami sebe. Po skupinah smo razmišljali in se pogovarjali o različnih vprašanjih, ki so nam bila predhodno dana. Vprašanja o uživanju: Ali znamo uživati? Kakšno je pravo uživanje, ki te osrečuje dolgotrajno in ne samo v tistem trenutku? Se znam obvladati pri uživanju?... Imeli smo tudi vprašanja o hvaležnosti, intimnosti, čustveni zrelosti, odpuščanju in spovedi, o čemer smo se v skupini precej pogovarjali in odkrili marsikaj novega.

Poleg običajnih molitev in svetih maš, smo imeli tudi meditacijski ples, obliko molitve, ki se v zadnjem času ne prakticira več veliko. Z njo na poseben način slavimo Boga, se povezujemo z njim in s sočlovekom.

Ob vseh resnih stvareh, pa seveda ni manjkalo veselega razpoloženja in smeha, ki je dal poseben čar temu vikendu Smile

Hvala vsem! Wink

{jwpics cat_59;6}