Pomemben del velikega tedna je velikonočno tridnevje. To so trije dnevi pred veliko nočjo, od katerih ima vsak svojo pomembno vlogo v velikonočni skrivnosti.

Veliki četrtek

Na ta dan se spominjamo zadnje večerje, ki jo je Jezus obhajal s svojimi učenci. Hkrati pa je to tudi rojstni dan zakramenta evharistije in zakramenta mašniškega posvečenja.

Veliki petek

Ta dan je že v najstarejši dobi kristjanom pomenil »dan žalovanja«. To je dan, ko Bog »svojemu lastnemu sinu ni prizanesel, marveč ga je za vse dal v smrt«. Veliki petek je edini dan, ko se v cerkvah ne opravlja daritev sv. maše, kajti danes večni duhovnik Jezus Kristus na oltarju križa daruje Bogu daritev svojega življenja. Pri obredih zato še posebej počastimo Jezusa na križu.

Velika sobota

Na veliko soboto se spominjamo dneva, ko je Jezus počival v grobu – dan Gospodovega počitka. Verniki se ves dan zbirajo k molitvi pri božjem grobu. Na ta dan je tudi blagoslov velikonočnih jedil, ki simbolično ponazarjajo Kristusovo trpljenje, in je neposredna priprava na slovesno praznovanje velike noči.

{jwpics cat_1;6}