Vsako romanje ali potovanje se začenja s pripravo. Pa ne mislite samo na pripravo prtljage, denarja, dokumentov. Romanje je več kot samo preprosto pakiranje osebnih stvari. Tudi skrbna priprava osebnih dokumentov, denarja na bančni kartici ali v denarnici, ne daje romanju nobenega zagotovila, da se bomo počutili odlično in lepi spomini nam bodo polepšali življenje.

Obisk svetih krajev »zahteva« od romarja tudi duhovno pripravo, odprto srce za božje sporočilo in pripravljenost za sodelovanje pri načrtu, ki ga ima Bog z vsakim človekom. Iz tega vidika romanje ni »turizem«, saj doživetja in spomini ne pustijo človeku, da ostaja ravnodušen.

»Pot« po Sveti deželi (Izrael) je bila zame enkratno doživetje. Že misel, da sem stopil na »svet kraj«, je nekaj posebnega. Občutek, da je Jezus živel, učil ljudi in delal velika znamenja, me je spremljal povsod. Na moji poti po Sveti deželi sem obiskal znana svetopisemska mesta Nazaret, Kana Galilejska, Kafarnaum, Jeruzalem, mesto kralja Davida, ki ga je pred 3000 leti povzdignil v prestolnico Izraela. Videl sem Tempeljsko ploščad na kateri je kralj Salomon pozidal največji judovski tempelj in Zid žalovanja. Sledil sem Jezusovi življenjski poti od rojstva v Betlehemu, odraščanja in poučevanja ob Galilejskem morju, do njegovega križevega pota, smrti in vstajenja. Tudi pot na goro Sinaj v Egiptu, na kateri je Mojzes neposredno od Boga prejel 10 zapovedi, so moje noge prehodile.

To so globoka doživetja, ki mi bodo ostala v spominu. K temu so pripomogli tudi romarji, ki si zaslužijo pohvalo. Zaradi tega o teh krajih ni dovolj samo govoriti. To je treba videti in izkusiti. Zavedam se, da tega ne more vsak doživeti, ker finančna plat ne dovoljuje. Gotovo se štejem med srečneže, ker sem smel duhovno spremljati romarje po Sveti deželi. Zato pa sem zelo hvaležen Bogu, ki mi je dal to milost in ljudem, ki so mi to omogočili. Sobratoma iz samostana, ki sta mi privoščila romanje in prevzela moje delo v času odsotnosti.

Posebna zahvala želim izreči direktorici ga. Slavici Arih iz turistične agencije Aritours (Maribor), ki mi je zaupala duhovno vodstvo.

p. Cristian Balint

{jwpics cat_1;6}