V baziliki Gorske Matere Božje zavetnice na Ptujski gori, se je v soboto zbrala številna Frančiškova družina. Prišli so sestre in bratje Frančiškovega svetnega reda, Frančiškovi otroci in mladina, redovniki in redovnice Frančiškovih redov, ter mnogo asiških romarjev.

Letošnje narodno srečanje FSR Slovenije je bilo ponovno združeno s festivalom FO in FRAME, osrednja tema druženja pod naslovom "TO DELAJTE...!" pa je bila evharistija.

Srečanje je potekalo v treh delih. Skupna uvodna molitev, ki jo je pripravil pokrajinski svet mariborskega bratstva, je bila v baziliki. Sledili so pozdravi opatinje slovenskih klaris s. Katarine Ambrož, ki jo je prebrala sestra KB iz Nazarij, predsednika NS FSR br. Mirka Potočnika in gvardijana samostana ter rektorja bazilike p. Janeza Šamperla. O sv. Frančišku in njegovem odnosu do evharistiji je v osrednjem predavanju v napolnjenem šotoru spregovoril provincial slovenskih kapucinov brat Štefan Kožuh. V šotoru nas je tudi pozdravil general manjših bratov minoritov pater Marco Tasco, ki je prisostvoval na generalnem kapitlju minoritov na Ptuju in pa ponovno izvoljeni provincial slovenske minoritske province svetega Jožefa pater Milan Kos. Pred sv. mašo so se srečali s misijonarjem v Turčiji patrom Martinom Kmetcem, ki je spregovoril o Frančiškovi molitvi. Ob dvanajsti uri se je začela sveta maša, ki jo je vodil prvič v slovenskem jeziku pater Marco Tasca. Po maši je bilo skupno srečanje s kosilom na trgu pred baziliko, ki so jo pripravili organizatorji srečanja bratje in sestre pokrajinskega sveta Maribor in KB iz Slovenske Bistrice katerih duhovni asistent je pater Janez Šamperl. Po kosilu in veselem bratskem srečanju smo se spet zbrali v cerkvi, ki bo v nedeljo, 16. maja razglašena za baziliko, pod Marijinim plaščem in njenim varstvom sklenili srečanje z litanijami sv. Frančiška, ter prejeli blagoslov provinciala patra Milana Kosa. Zvečer ob 18.00 uri smo še prisluhnili mednarodnemu festivalu novih desetih Marijinih pesmi Marijafest 2010. Več o tem si lahko preberete na uradni spletni strani Slovenske Minoritske province sv. Jožefa.

V okviru srečanja Frančiškove mladine (FRAMA) in Frančiškovega svetnega reda na Ptujski gori je imel br. Štefan Kožuh naslednje predavanje o evharistiji v povezavi s sv. Frančiškom. Predavanju lahko prisluhnete na spletni strani kapucini.si.

{jwpics cat_63;6}