LETO XXVI., štev. 09 - september 2018


"PRISTNA ŠOLA MOLITVE
Rožni venec
V Apostolskem pismu papež Janez Pavel II. pravi: »Krščanska občestva naj postanejo  pristne šole molitve v novem tisočletju«.
Skrivnost Kristusa je skrivnost človeka. Kdor se loti premišljevanja  o Jezusu Kristusu vzdolž različnih obdobij njegovega življenja, bo v njem nujno odkril tudi resnico o človeku. Dejansko samo v Jezusu res v jasni luči zasije skrivnost človeka. Rožni venec pomaga, da se odpremo tej luči. V rožnem vencu »utripa ritem človeškega življenja«, da bi ga uskladili z ritmom Božjega življenja v radostnem občestvu  presvete Trojice, ki je cilj in hrepenenje našega bivanja.
Pot sprejemanja skrivnosti
Rožni venec temelji na ponavljanju. Ta molitev je izraz tiste ljubezni, ki se ne utrudi obračati se k ljubljeni osebi. Čeprav so besede pri tem na zunaj podobne, pa so zaradi čustev, ki  jih prevevajo vedno nove. Ponavljanje se hrani iz hrepenenja po vedno polnejšem priličenju Kristusu, kar je pravi program krščanskega življenja.
Iz zgodovine
Molitev rožnega venca se je širila po zmagi kristjanov nad Turki pri Lepantu 1571, saj so to zmago pripisovali molitvi rožnega venca. Na dan odločilne bitke, 7. oktobra 1571, so se zbrale bratovščine rožnega venca in goreče molile to molitev. V spomin na to zmago imamo v bogoslužju god Rožnovenske Matere Božje, 7. oktobra. K širjenju te molitve so prispevale tudi prikazovanja v Lurdu, Fatimi in tudi v  Medjugorju.
Moj rožni venec
-  morda ga imam v žepu, v avtu za okras. Samo to bi pomenilo, da sem še malo krščansko naravnan. Za moje življenje pa je pomembno, če na poti zmolim vsaj kakšno desetko, če v družini okrog mize zmolimo kakšno skrivnost. Kar je najmanj, pa se odločim, da ko grem  k maši, da se odpravim nekaj minut prej od doma in se pred mašo lepo umirim ob molitvi rožnega venca. Včasih slišim, da rečejo, da ne znajo moliti rožnega venca zato velja: mladi naj se do birme zagotovo naučijo moliti rožni venec. Pa še to: preden začnemo moliti rožni venec, naredimo namen za koga molim, npr. čast in zahvalo Bogu, za duhovne poklice, za otroke, za zakonsko ljubezen, za svojega sozakonca, ne nesrečne, ....
Mesec oktober naj nas poveže v molitvi rožnega venca.

p. Tarzicij

OBVESTILA - DOGODKI

 • Videm po provincialnem kapitlju
  Tudi pri nas je letos »udarilo«. Od p. Janeza Ferleža smo se poslovili. Na  našem župnijskem romanju smo ga že obiskali na Prežganju, on nam je z romarji že vrnil obisk. Od 1. avgusta je bil nam dodeljen p. dr. Andrej Šegula. Zaradi obveznosti, ki jih ima na fakulteti ni mogel polnomočno sodelovati v naši župnijski pastorali, zato se je odločil, da gre bližje svojemu delovnemu mestu. Vodstvo province nam je zato dodelilo kaplana p. Antona Borovnjaka, ki je doma iz Murske Sobote. Po novi maši je deloval v Kloštru in nekaj mesecev v Turnišču. Želimo mu, da bi mu sveti Vid prirastel k srcu in da bi svoje srce dal Vidmu.
 • Župnijski dom p. Miha Drevenška
  bo odslej lahko služil svojemu namenu. Na praznik sv. Frančiška smo blagoslovili Dom, ki je zdaj opremljen za svojo dejavnost. FD nas je tudi lepo postregla. To je bila prava umestitev. Dom je predviden za srečanja, farno kavo po maši, za različne skupine. Seveda brez vaše solidarnosti ne bo šlo. Organizirali naj bi se za dežurstva, pa če bo kdo kakšno kavico prinesel, da bo kaj na zalogi, seveda neobvezno. Namen pa je, da ne bo treba stati pred cerkvijo in da se kaj med seboj pomenimo.
 • Verouk
  smo s precejšnjo zamudo začeli. Prvič zaradi urnika, ki smo ga težko uskladili. Drugič zaradi personalnih sprememb v samostanu. Prosimo, da se držimo. Veliko otrok je dobrih in zelo dobrih. So pa »ptičice«, ki delajo samo zgago, na škodo tistih pridnih, ki bi radi nekaj od verouka odnesli v svoje življenje. Tem «ptičicam«  lahko samo straši pristrižejo peruti predrznosti in pokvarjenosti. V skrajnem slučaju bodo morali starši izvajati dežurstvo pri verouku.
  Starše prosimo, da tudi letos prispevajo 20 eurov za kurjavo. Večkrat smo že rekli, da tega prispevka ne bi bilo, če bi več staršev hodilo k maši, kjer vsako nedeljo nekaj malega damo. Ker malo staršev prihaja k maši je pošteno, da nekaj prispevajo za kurjavo. Pošteno je tudi, da poravnate za knjige in zvezke. Vprašajte po drugih župnijah, kjer morajo starši sami iskati knjige.
 • Sadovi obnove cerkve
  Odkar imamo obnovljen krstni kamen, imamo rekordno število krstov. Do zdaj jih je bilo že 53, štirje pa so krščeni na Hajdini. Bog daj zdravje otrokom in staršem.
 • Revija Prijatelj
  obhaja letos 50. letnico poslanstva med bolnimi in ostarelimi. Tudi v naši župniji je navzoča vsa leta. Delimo jo pri naših obiskih ostarelih. Ob obletnici jo bomo delili, morda se kdo odloči za naročilo. Čestitamo.
 • 2. vseslovensko srečanje ločenih
  bo v soboto, 13. oktobra 2018, pri sv. Jožefu v Ljubljani. Pokličete na telefonsko številko: 01 234 75 82 ali pišite na e-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
 • Srečanje vseh birmancev mariborske nadškofije
  bo v soboto, 17. novembra 2018, v Zavodu Antona Martina Slomška. Ker je obvezno, si rezervirajte ta datum.
 • Misijonska nedelja
  Bo letos 21. oktobra. S svojimi molitvami in darovi podprimo delo naših misijonarjev.
 • Župnijska Karitas
  V Mariboru ima Župnijska karitas menzo za tople obroke. Zelo lepo prosijo za poljske pridelke, da bodo imeli kaj kuhati. ŽK je sklenila, da naj upravičenci sami pridejo po evropsko hrano. Tisti, ki ne morejo priti sami naj sporočijo na telefonsko številko: 02 764 11 61 ali 031 892 384. Datum bo objavljen kasneje.

Izdaja: Župnija sv. Vida - Videm pri Ptuju; Odgovarja: p. Tarzicij Kolenko, župnik moderator (031 892 384)
Spletna stran: www.sv-vid-pri-ptuju.si